nuff

Wednesday, March 2, 2011

Adoi..stress la !!

Entry kali ni, aku nak bercakap pasai STRESS..kowang mesti pernah rasa stress kan..aci gigit berus jamban la..stress yang boleh kita dapat dalam berbagai bentuk dan situasi..ada orang stress sebab result teruk..ada orang stress sebab kena maki ngn lecturer, ada yang stress sebab boyfriend jadi gay, stress sebab flash jamban rosak..macam-macam la jenis stress nih..oke, yang penting macam mana pon datang nya stress mesti korang leh handle kan..ha macamna plak korang handle stresso korang tu??

oke bagi aku senang jea..aku ada tip yang kadang-kadang aku guna..selalunya stress dengan sang buahatihati la..jarang stress ngan mak bapak, pelajaran..haa teruk! tu la remaja..ermm nak tahu apa aku wat?

1. ini memang wajib, lumrah prempuan..air mata tak leh lari..tak banyak pon sikit jea nanggis..sikit??ermm..yea..kadang-kadang bila kita nanggis kita akan rasa puas..air mata ibarat peneman bila kita sedih..itu lah luahan hati kita..ce try la(utk pompuan jea oke..)..lepas nanggis, mesti rasa kurang sket beban stress tu..tapiiii..kalau gadoh dengan laki, better jgn la tunjuk depan laki yang kita nanggis..tak yah tunjuk lemah sangat kan biar pon lemah gila..kakakah..

2. bila jumpa kawan-kawan rapat, buat kecoh sket..lupa kan pasal stress tu ha..gelak-gelak..tepuk tampar sket.. ko tepuk kepala aku aku, tepuk kepaala ko..wat lawak bodoh pon oke..janji hati biar happy..secara tak sengaja hilang la sikit kan..

3. bila tyme masuk klass, tempat duduk biar depan-depan menghadap betoi dengan lecturer biar pon sebelum ni duduk belakang sekali..bila lecturer bagi penerangan cuba yakin jawab dengan penuh yakin dan tak payah hirau kawan-kawan yang lain..kalau boleh nak jerit tu jerit jea kuat-kuat..tu salah satu nak lepas stress tu..haha pedulik hapa orang nak cakap..niat nak datang belajar bersungguh-sungguh..lecturer pon akan tumpu kat engko, ko pun dapat la tumpu kt pelajaran ko tu, so ko akan lupa stress ko tu kejap..for sure lah!

4. bila ko free, tunggu bapak lagi..keluar la cari ketenangan..tak payah nak layan sangat perasaan ko tu..pegi shopping..beli jea apa yang ko suka..ko rasa ko nak, ko tarik jea..duet?? belakang kira..haha

5. makan-makan dan makan..bila ko pikir sangat mesti ko tak lalu makan kan..cuba ko makan jea selagi ko terdaya nak makan..orang tua-tua cakap kalau perut kembong hati senang kan..haa apa lagi..melantak ar..tunggu lagi..

6. dengar lagu kuat-kuat..jangan hirau orang sekeliling..kalau boleh pasang earfon la..buka jea lagu kuat-kuat asalkan jangan sampai pecah gegendang telinga sudah..jangan sampai bernanah telinga yea..makesure jangan layan lagu jiwang..nanti emo plak..terlayan feeling gitu..ahak..

7. kalau ko stress ngan bf atau gf ko jangan dan jangan tenung picture dia lama-lama..kalau sebelum tu letak wallpaper pic dia, delete dulu wallpaper tu..bukan apa..nanti asyik terpikir dan jadi stress lagi..pastu feeling-feeling..kawan-kawan naik nyampah tengok muka seketul macam tapai basi..

8. kalau boleh abaikan mesej dan jawab col dia wat sementara waktu..bukan apa, kang perkataan yang tak sepatut nya terkeluar, berjela-jela terkeluar..abes la ko..bukan setakat dia ko maki, mak bapak segala keturunan dia ko rembat g maki..

9. solat..mintak doa pada Tuhan agar di permudahakan segala urusan dan di tenangkan hati..

p/s: tu aku cuba cerita apa yang aku buat bila aku stresso..tak da la suma nya..hehe..kadang-kadang jea..mesti korang cakap "apa neraka la minah nih kan"..(watdahell)

2 comments:

  1. p/s ikhlas: jgn stress-tension3 k..

    ReplyDelete
  2. salam ziarah dan salam perkenalan dari saya.. izinkan saya follow blog awak ek.. oleh itu, mai la singgah ke blog saya.. kalau suka follow ya.. thanks

    ReplyDelete

Anda yang ke berapa: